Ohje

Tässä ohjeessa kerrotaan, mitä tarjouspyyntöä tai tilausta tehtäessä on otettava huomioon. Kielenhuoltoa ja toisaalta tekstitöitä eli editointia ja tekstin laadintaa koskeva ohjeistus on hieman erilainen.

Kielenhuoltoprosessista ja sen sisällöstä ja toimintatavoista kerron tarkemmin omassa Kielimiete-artikkelissaan.

Yhtä kaikki, mitä tarkemmin teet tilauksen, sitä paremmin voin sinua auttaa.

Kielenhuolto

Jos tekstisi on lyhyt (korkeintaan 1 400 sanaa tai 5 sivua), voit lähettää sen korjattavaksi suoraan. Hinnoittelu on tällöin sanakohtaista (oikoluku 0,025 e / sana, kielentarkistus 0,035 e / sana + alv 24 %). Myös tuntiveloitus on mahdollinen.

Korjaan tekstin niin pian kuin mahdollista. Jos tekstisi on pidempi, pyydäthän ensin tarjouksen.

Teksti tai tekstinäyte tulisi lähettää tarjouspyynnön yhteydessä. Tekstinäytteen olisi hyvä edustaa tekstiä kokonaisuudessaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tekstinäyte ei voi olla virheetön tai vain vähän korjausta vaativa, jos varsinainen teksti kaipaa perusteellisempaa kielenhuoltoa. Tekstinäyte ei välttämättä kerro tekstiyhteydestä paljoa. Se kuitenkin antaa osviittoja tarjouksen tekemiseksi.

On hyvä muistaa, että tarjouspyyntö ei sido sinua mihinkään.

Tarjouspyynnön tai tilauksen yhteydessä on hyvä kertoa

  • mikä on tekstin käyttötarkoitus
  • onko noudatettava jotain tiettyä kirjoitus- ja merkitsemistapaa
  • onko tekstissä termejä tai muita ilmauksia, joita ei saa muuttaa
  • onko tekstissä osioita, joita ei tarvitse oikolukea tai tarkistaa
  • miten korjaukset halutaan merkittävän
  • mikä on laskutusosoite ja aikataulutoive.

Aineiston voi lähettää missä tahansa yleisesti käytössä olevassa tiedostomuodossa (esimerkiksi doc, docx, rtf, pdf, odt, txt, ppt, pptx, wpd) sähköpostitse osoitteeseen info[ät]a-teksti.fi.

Tarvittaessa voidaan käyttää Wordin Jäljitä muutokset (Track Changes) -toimintoa ja tarpeen mukaan kommentoida epäselviä kohtia kommenttityökalulla. Tavallisinta kuitenkin on, että muutetuissa kohdissa fontin väri on punainen.

Tekstityöt

Editoitava teksti tulee lähettää tarjouspyynnön yhteydessä. Tekstin toivottu pituus, käyttötarkoitus ja muut olennaiset seikat on hyvä kertoa, samoin aikataulutoive ja laskutusosoite. Mahdollisen taustamateriaalin voi lähettää myöhemmin.

Kustannustoimittamista koskevat seikat sovitaan aina erikseen tapauskohtaisesti.

Jos kyse on kokonaan uuden tekstin laadinnasta, myös sitä koskevat edellä mainitut tiedot tulee kertoa tarjouspyynnön yhteydessä.

Myös tekstitöistä sovitaan aina erikseen.