Maisema Sennesvik

Tekstin editointi

Et kenties tarvitse kokonaan uutta tekstiä, vaan jo kertaalleen kirjoittamaasi tekstiä pitäisi muokata sisällöllisesti eli editoida. Viestin ydinsisällön tulisi välittyä lukijalle niin tehokkaasti kuin mahdollista. Editointi kirkastaa tekstisi keskeisen ajatuksen.

Editoinnissa rakenne ja sisältö saavat uuden ilmeen. Myös tyyliä ja sävyä voi olla syytä tarkistaa. Tekstiin voidaan kirjoittaa jotain lisää, siitä voidaan poistaa jotain ja asioiden esittämisjärjestystä voidaan muuttaa. Esimerkit, konkreettiset sanat, kuvaukset, lainaukset ja yksityiskohdat elävöittävät tekstiä. Tärkeää sidosteisuutta saadaan esimerkiksi eri sidesanoilla.

Tekstiä editoitaessa käsitellään tekstiä kokonaisuutena eikä keskitytä enää vain yksittäiseen virkkeeseen, kuten oikoluvussa ja kielentarkistuksessa. Tavoitteena on entistä johdonmukaisempi, loogisempi ja yhtenäisempi teksti. Käyttötarkoitus ja kirjoittajan tavoitteet määrittävät sen, millaisia muutoksia tekstiin on tehtävä.

Erittäin tarpeellista editointi on silloin, kun usean kirjoittajan tekstejä kootaan yhdeksi kokonaisuudeksi tai käännösteksti on täynnä suomen kielelle vieraita rakenteita. Tarvittaessa teksti lyhennetään haluttuun sana- tai sivumäärään. Tekstiä ei koskaan kirjoiteta alusta loppuun uudelleen! Tekstin editointi sisältää aina kielentarkistuksen.

Tekstin editointi soveltuu esimerkiksi kaupallisiin tarkoituksiin kirjoitettuihin teksteihin, kuten verkkosivuihin sekä markkinointimateriaaleihin. Myös yksityishenkilöiden tekstit tulevat editoinnilla julkaisukuntoon.

Tekstin editoinnissa testin kieliasua ja jopa rakennetta kohennetaan luettavuuden parantamiseksi.

Tekstin editoinnissa testin kieliasua ja jopa rakennetta kohennetaan luettavuuden parantamiseksi.